• Miért Brikett?

  A fabrikett 2-3-szor nagyobb sűrűségű és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű, mint a tűzifa, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez kisebb mennyiséget kell elégetni. Bővebben
 • Tudta -e ?

  Egy átlagos tűzifa esetében a nedvességtartalom 30-50 % között mozog, míg ez egy fabrikett esetében 8-10 %. Ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez jóval kevesebb mennyiséget kell felhasználni. Bővebben
 • 1
 • 2

 • Miért fabrikett?
 • Hogyan fűtsünk fabrikettel?
 • A fabrikett előnyei a tűzifához képest
 • Kik és hogyan tudják használni ?
A FABRIKETT korszerű, környezetbarát tüzelőanyag, melynek használatakor a környezetvédelem érdekei, a hulladék újrahasznosítás elvei, a természetes anyagok iránt érzett vonzódás és a kényelmi szempontok egyidejűleg érvényesíthetők.

 

Miért érdemes fabrikettet választani tüzelőanyagként?

 • mert magas fűtőértékű, tökéletesen száraz tüzelőanyag

 • mert felhasználása kényelmes, tiszta

 • mert kisebb helyet foglal, mint a hagyományos tűzifa

 • mert pontosan lemért, ellenőrizhető csomagokat vásárolhat

 • mert raktározási helyigénye kicsi

 • mert környezetbarát módon tüzelhet vele

 • mert azonnal, raktárról vásárolhat extra minőségű fabrikettet

 • mert nálunk mennyiségi és viszonteladói kedvezményekben részesül

 

Mi a fabrikett?

A fabrikett száraz, kezeletlen, természetes alapanyagokból (faporból, fűrészpoból, faaprítékból) készül. Nagy nyomáson préselik, kötőanyagot (ragasztót) nem tartalmaz, ezért a fabrikett összetétele a természetes fáéval azonos. Nedvességtartalma kicsi (10% alatti), ezért könnyebben és jobb hatásfokkal ég, mint a hagyományos tűzifa. Fűtőértéke nagy, kb. 18 MJ/kg, tehát közel megegyezik a barnaszénével.

 

Előnyei:

Égése során annyi szén-dioxidot (CO2) juttat a légkörbe, mint amennyit a fa élete folyamán felvett a környezetből. A fabrikett 2-3-szor nagyobb sűrűségű és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű, mint a tűzifa, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez kisebb mennyiséget kell elégetni. A hagyományos tűzifa esetében az átlagos nedvességtartalom 30-50 % között mozog, míg ez a fabrikettnél csupán 8-10%. Azonos fűtőértékű tüzelőanyag tárolásához sokkal kisebb helyre van szükség, mint a hagyományos tűzifa esetében.

Hogyan fűtsünk fabrikettel?

Egy jó (megfelelően tömör) fabrikett nehezen begyújtható, ezért érdemes speciálisan erre a célra ajánlott begyújtóst vagy vékonyra hasogatott fát használni. Ha megfelelő levegőt kap, a fabrikett kevés parázsról is begyullad. FONTOS, hogy tűzifához képest a szokásos mennyiség felénél többet ne tegyünk egyszerre a tűztérbe, mert túlzott hőnek tehetjük ki a tüzelőberendezésünket!

Általános tévhit, hogy a fabrikett esetén az égési levegőt erősen fojtsuk le. Mint minden tüzelőanyagnak, a brikettnek is szüksége van égési levegőre, ellenkező esetben nem tudja leadni a hőenergiát, viszont füstölni fog. Puffertartállyal rendelkező rendszereknél kimondottan jó, ha a fabrikett nagyobb lánggal ég, hiszen itt nem a hosszú égési idő a legfőbb szempont, hanem az optimális energialeadás és tárolás. Régebbi – jellemzően vegyes tüzelésű – kazánok esetén érdemes a huzatot csökkenteni. Ezek az eredetileg szénre tervezett berendezések a brikettnek túlzottan sok levegőt adnak, így nagy hőleadás mellett, de hamar vége lehet a tüzünknek. Ilyenkor kell a fojtás, de ez nem azt jelenti, hogy a huzatot teljesen le kell venni.

Érdemes mindenkinek kitapasztalni, hogy melyik a legjobb beállítás, egy régi kazánnal is el lehet érni egyenletes hőleadást és hosszú égési időt. Ugyanezek igazak kályhák és kandallók esetén is. Egy megfelelően tömör fabrikett könnyen tud közepes lángon égve 2-3 órán keresztül fűteni.
 

Ezek szerint elég 1-1 fabrikett a kazánba és az órákig fog égni?

A fabrikett hosszú égési idejét könnyen el tudjuk érni. Azonban figyelembe kell venni, hogy megfelelő fűtéshez megfelelő mennyiségű energiát kell bevinni a rendszerbe. Egy darab fabrikett fél köbméter gáznak felel meg. Ha ezt 2-3 órán keresztül égetjük el, attól még nem lesz meleg a házban. Egy hagyományos szigetelésű ~100 m2-es ház napi fűtési igénye egy hideg téli napon könnyen lehet napi 20 m3 gáz. Ha ezt brikettel szeretnék kiváltani, az 40 kg tüzelőanyagot jelent (friss tűzifából 80 kg-ot). Ez mennyiségre soknak tűnhet, de árban jóval kedvezőbb, mint gázzal fűteni. Ha nincs puffertartályunk csak egy hagyományos kazánunk, egyszerre betehetünk 3-5 db brikettet is a tűztérbe. Megfelelő beállítással órákig fog szép teljesítménnyel fűteni és leégést követően az újonnan behelyezett brikettek parázsról könnyen begyulladnak. Nem érdemes a tűzteret „kitömni”, mert nem lesz megfelelő a légellátás, a rosszul elégő anyag sok hamut hagyhat hátra, ami a rostély nyílásait eltömi ezzel tovább rontva a tüzelésünk hatékonyságát.

A fabrikett további előnyei:

A fabrikett fűtőértéke közel a duplája a hagyományos tűzifáénak, így feleannyi mennyiséget kell beszerezni. A hasogatott fához képest szabályosabb alakjának köszönhetően negyedakkora helyen tárolható. Kiszerelése 10 kg-os csomagokban történik, így egyszerűen és tisztán vihető be a házba. Egy korszerű, magas minőségű, kényelmesen használható és környezetbarát termék.

Megfelelő használata esetén a hamuképződés igen alacsony, mely ráadásul akár növényi tápanyagként is hasznosítható.

Kik és hogyan tudják használni a fabrikettet?

Magánszemélyeknek, cégeknek, intézményeknek egyaránt ajánljuk. Használható bármilyen fa, szén vagy vegyes tüzelésű kazánban, kandallóban, cserépkályhában. Minden olyan tüzelőberendezésben lehet fabrikettel fűtteni, ahol fa vagy szén elégethető.